Societatea PLIMOB S.A. este o societate pe actiuni , infiintata in anul 1990, prin H.G.R. 1254 / 1990, fiind inscrisa la Oficiul Registrului Comertului Maramures cu nr. J / 24/232/1991, atribut fiscal RO, cu sediul în Sighetu Marmatiei, str. GARII, nr. 2, cu capital romanesc , integral privat, auditata financiar . Capitalul social este in valoare de 119178,8 lei, integral varsat. Numarul actiunilor emise este de 1191788, valoarea nominala a unei actiuni este de 0,1 lei , societatea fiind de tip inchis ( nelistata la bursa), actiunile sunt detinute de un numar de 150 actionari. PLIMOB S.A. are sediul social în municipiul Sighetu Marmatiei, strada Garii, nr. 2, jud. Maramures, şi 4 puncte de lucru:

  • Strada Unirii nr.40, Sighetu Marmatiei, jud. Maramures
  • Strada Dragos Voda nr.170, Sighetu Marmatiei, jud. Maramures
  • Strada Corneliu Coposu nr.5, Sighetu Marmatiei, jud. Maramures
  • Sat Sarasau nr.1d, comuna Sarasau, jud. Maramures
  • Sat Sarasău, nr. 806, comuna Sarasau, jud. Maramures

Pe parcursul celor 12 decenii de existenta, au fost inregistrate mai multe inceputuri de activitate tehnico- economica, datorita schimbarilor si evenimentelor istorice petrecute la nivel national si international. De-a lungul timpului, aici au lucrat mai multe generatii de specialisti ingineri, economisti, tehnicieni, muncitori care au reusit sa asigure implementarea, dezvoltarea si raspandirea traditiei prelucrarii lemnului, sa promoveze produsele fabricii atat pe piata interna, cat si pe aceea externa

Activitatea si succesele obtinute de Soc. PLIMOB SA in cei 25 ani de cand s-a constituit au avut drept rezultat transformarea societatii in liderul European al productiei de scaune pliante si scaune tamplaresti.


  


Din datele istorice ale activitatilor mestesugaresti si industriale rezulta ca in anul 1886, la Sighet, pe str. Garii Nr. 2, langa statia feroviara a orasului, fratii Gross infiinteaza un atelier de mobila. Folosind metoda curbarii lemnului, ei realizeaza primele scaune curbate. Astfel, pe locul unde functioneaza in prezent una din sectiile de productie ale PLIMOB, se „naste” mobila curbata (scaune, balansoar cuiere, tabureti, masute si altele). Fratii Gross au preluat metoda de curbare a lemnului inventata de M. Thonet, practicata cu mult succes in ateliere si fabrici similare din Austro-Ungaria, Germania, Italia, Cehoslovacia, Ucraina si altele.

Atelierul de mobila al fratilor Gross din Sighet a functionat pana in anul 1890, cand a fost reorganizat si inscris in Registrul Comertului si Industriei sub denumirea de „Prima FABRICA din MARAMUREȘ ”pentru MOBILE indoite si marfuri din Lemn S.A.”- Funded in 1890. La infiintare, la sortimentul scaune, productia fabricii era de 25 bucati/zi. Cererea fiind tot mai mare, in 1901 productia zilnica s-a dublat. Fabrica este preluata de firma „ALTMAN si HUBERT”, care asigura conditii de crestere a volumului de productie si a diversificarii sortimentatiei. In perioada 1919 – 1945 fabrica a avut succesiv 3 propietari iar din anul 1948 trece in proprietatea statului roman.

In anul 1962 incep lucrarile de investitii pentru construirea „Complexului pentru Industrializarea Lemnului” (CIL) in orasul Sighet, devenit Sighetu Marmatiei si municipiu in 1968. Pe parcursul anilor, CIL Sighet a suferit unele restructurari organizatorice si redenumiri, din 1975 numindu-se CPL (Combinat de Prelucrare a Lemnului).In 1965 se termina si se dau in functiune primele obiective industriale printre care si noua Fabrica de scaune curbate, cu o capacitate proiectata de 600.000 bucati scaune pe an. Aceasta avea 8 sectoare de productie, doua depozite (materie prima si produse finite) etc. Nivelul tehnic al utilajelor si SDV-urilor pentru efectuarea operatiilor tehnologice corespundeau progresului tehnic atins de uzinele constructoare de masini din tara noastra, din acea perioada. Pentru crearea conditiilor necesare in vederea fabricarii scaunelor curbate pe platforma combinatului au fost construite si puse in functiune capacitatile si instalatia care sa asigure utilitatile necesare cum sunt agentii termici, tehnologici si pentru incalzire, instalatii tip industrial pentru energie electrica, aer comprimat, exhaustare etc.

Dupa evenimentele din decembrie 1989 CPL Sighetu Marmatiei se divizeaza in 4 unitati industriale si anume:

  • SC SIGMOB SA, incluzand in principal toate fabricile de prelucrare a lemnului de pe platform
  • SC ENMEC SA, cuprinzand centrala Electro Termica, Atelierul Mecanic Central si celelalte activitati energo-mecanice si de utilitati de pe platform
  • SC PLIMOB SA constand in fabrica de scaune pliante din afara platformei CPL, pe str. Garii, nr. 2
  • SC SIGSTRAT SA constand in fabricarea furnirului esthetic si ethnic,placaje si element emulate din lemn,PAL.

O cotitura importanta privind forma de proprietate asupra mijloacelor de productie si de functionare a societatii o reprezinta privatizarea prin metoda „MEBO”, care consta, in principal, in cumpararea de catre salariatii proprii a actiunilor de la stat (FPS). Astfel, prin contractul de vanzare-cumparare Nr. 156/28.04.1995, Asociatia „Tisa” Programul Actiunilor Salariatilor a cumparat de la FPS, un numar de 33.374 actiuni cu o valoare nominala de 25.000 lei fiecare, in suma totala de 834.350.000 lei, reprezentand 70% din capitalul social al SC PLIMOB SA, la un pret convenit de 23.071,85 lei /buc., in total 770.000.000 lei. De la data de 08.09.2003, societatea s-a transformat din societate pe actiuni deschisa, in societate de tip inchis. Numarul total de actionari este astazi de 159.

Societatea isi desfaşoară activitatea în domeniul industriei prelucratoare , fabricarea mobilei, codul CAEN este 3109- Fabricarea de mobila n.c.a., societatea este axata pe productia de scaune , destinata in principal exportului, principalul beneficiar fiind una dintre cele mai mari firme suedeze . Numarul de angajaţi este în prezent de 1500 . PLIMOB se inscrie in randul intreprinderilor mari si a inregistrat profit de la infiintare pana in prezent, dezvoltandu - se de la o unitate de productie in 1991 la 5 in 2017, in conditiile unei economii nationale instabile, a schimbarilor rapide inregistrate pe piata – cresterea preturilor la materii prime si materiale, lipsa furnizorilor competitivi de material lemnos, cresterea indicelui de inflatie – dar si a fluctuatiei mari a fortei de munca, accentuata dupa 2007, o data cu intrarea Romaniei in U.E.

Acest site folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și publicitate. Mai multe informaţii. Navigând în continuare îţi exprimi acordul pentru folosirea acestora. Acceptă.